Fysiotherapie op haptonomische basis.

Binnen onze praktijk is één medewerkers opgeleid om fysiotherapeutische behandelingen op basis van de haptonomie te verrichten. 
Er wordt samengewerkt met een haptotherapeut. 
Voor informatie kunt u kijken op www.haptotherapiewesterbork.nl .

Reden van klachten

Bij behandeling van klachten op haptonomische wijze gaat het niet zozeer om het bewegingstechnisch functioneren te verbeteren, maar wordt samen met de patiënt gekeken naar de psychische aspecten die achter de klachten zitten. 
We kennen allemaal uitdrukkingen als ‘niet lekker in je vel zitten’, ‘onder grote stress leven’, ‘een last op de schouders dragen' , ‘ergens buikpijn over hebben' en vele andere. Allemaal uitdrukkingen die aangeven dat er al lang bekend is dat er een relatie is tussen lichamelijke signalen en de manier waarop mensen met zichzelf, hun omgeving en de belasting van bijv. werk, gezin, levenssituatie omgaan.

Manier van behandelen

Bij fysiotherapie op haptonomische basis geeft de aanraking, het geraakt worden, informatie over het gevoel en het gevoelsleven. Hoe zit je in je vel, hoe sta je in de wereld, in het leven. Zo krijg je zicht op je individuele karakteristieke patronen, bijvoorbeeld op je voorkeur voor terugtrekken of juist er op af gaan. Hoe ga je met jezelf en anderen om, hoe heb je je ontwikkeld? Waar blokkeer je in het contact en hoe weet je dat je te hard van stapel loopt? Zo kun je tot de ontdekking komen dat je gevoel, je gedachten en je handelen niet altijd met elkaar in overeenstemming zijn, of dat ze uit balans zijn.

Soort klachten

Voor fysiotherapie op haptonomische basis komen klachten in aanmerking waar de lichamelijke kant van een psychosomatische klacht op de voorgrond staat, 
zoals bv: 
-Spanningshoofdpijn
-Nekschouderklachten
-Hyperventilatie 

Bij klachten die zijn ontstaan door: 
-Traumatische ervaringen
-Overbelasting/ burnout 
-Negatief zelfbeeld, onvoldoende basisveiligheid, minderwaardigheidsgevoel 
-Acceptatie- en verwerkingsproblematiek
-Gestagneerde gevoelsontwikkeling 
kunt u terecht bij de haptotherapie.