Oedeemtherapie


Oedeemtherapie is een behandeling die toegepast wordt, als er problemen zijn ontstaan met de afvoer van lymfevocht. Deze problemen kunnen ontstaan door een aangeboren afwijking in het lymfesysteem, maar ook na een trauma, zoals een ernstige blessure. 
Soms ontstaat lymfe-oedeem ten gevolge van een behandeling tegen kanker: als er lymfeklieren weggehaald moeten worden. Hierdoor kan er een belemmering in de lymfeafvoer ontstaan, waardoor men lymfe-oedeemvorming kan krijgen. Meestal is dit in een arm of been, maar ook in het gezicht of in de romp is de vochtophoping mogelijk.praktijkruimte3 

Door manuele lymfedrainage kan de oedeemtherapeut de afvoer van het lymfevocht stimuleren. Dit gebeurt door een speciale massagetechniek, die rustig en zacht uitgevoerd moet worden. 

Naast de conventionele methode van bandageren en het gebruik van elastische kousen om de behandeling te ondersteunen, maken we in onze praktijk gebruik van een nieuwe techniek: de lymfe-taping. Hierbij wordt een semi-permanente tape aangebracht, die de afvoer 24 uur per dag stimuleert. Deze wordt door onze patiënten als minder belastend dan de elastische kousen ervaren. 

In onze praktijk zijn twee oedeemtherapeuten werkzaam.